Metsän katedraalissa -näyttely
Metsän katedraalissa
Soile Hovilan kuvakudoksia ja Tuuli Aution puuveistoksia
Galleria Saskia 9.-28.3.2018
Pirkankatu 6, Tampere, avoinna joka päivä klo 12-18
Avajaiset pe 9.3. klo 18-20
Keskusteluopas FT Mari Pienimäki paikalla su 18.3. klo 14-15
Taiteilijatapaaminen ke 28.3. klo 17-18
Tekstiilitaiteilija TaM, FM Soile Hovilan ja taiteilija, puualan artenomi Tuuli Aution tamperelaiseen Galleria Saskiaan toteuttamassa Metsän katedraalissa on esillä kuvakudoksia ja puuveistoksia. Näyttelyssä metsäinen luonto on läsnä aihemaailmana, materiaalina ja tunnelmana. Teoksissa ilmenee luonnon kunnioitus ja harmoniaan pyrkiminen niin luonnon kuin itsenkin kanssa. Näyttely kutsuu astumaan metsän katedraaliin, korkeaan tilaan, jossa voi rauhoittua ja nauttia kauneudesta.
Soile Hovilan kuvakudoksissa tarkastellaan hitaalla tekniikalla vain hetken kestäviä näkymiä, joitasopivasti osuvat valonsäteet luovat metsässä liikkujalle. Hätkähdyttävä vau-kokemus saa pysähtymään ja tuntemaan syvästi. Viimeisimmissä teoksissa esteettisyyden rinnalle on noussut myös tarve kuvata maailman vastakohtaisuuksia, kuten asukastiheyttä, rikkautta ja väkivallan uhkaa.
Soile Hovila on erikoistunut Suomessa harvinaiseen gobeliini- eli kuvakudostekniikkaan vuodesta 2001 alkaen. Teokset on kudottu pystykangaspuissa erisävyisillä ohuilla langoilla, nurjalta puolelta ja usein myös sivusuunnasta, edeten hitaasti rivi riviltä. Nurjalta kudottaessa osa visuaalisista ratkaisuista löytyy intuition kautta.
Tuuli Autio veistää puusta pelkistettyjä ihmishahmoja ja suuria astiaveistoksia. Lähtökohtana on usein ihmisen olemus, yksilöllinen ja hetkellinen mutta kuitenkin tunnistettava ja yhteinen. Hän tutkii niitä tapoja, joilla kannamme itseämme ja kohtaamme ympäröivän maailman. Miten elämänasenteemme muovautuu? Astian muoto veistoksessa voi pitää sisällään jotain arvokasta, ominaisuuden tai arvon, jota ihminen haluaa vaalia.
Tuuli Autio työskentelee kirveellä, moottorisahalla ja taltalla. Veistäminen on mukaansatempaava seikkailu; alkuperäinen idea on vuorovaikutuksessa käsillä olevan elävän materiaalin kanssa, jota veistäjä tutkii ja kuuntelee. Työkalun rytmikäs jälki saa jäädä näkyviin, kuten puun luonne ja oikutkin. Puussa materiaalina on alkukantaisen karhea ja samalla harras ikiaikainen luonne. Tuuli Autio on työskennellyt puun parissa 20 vuotta sekä taiteilijana että puuseppänä omassa perheyrityksessään Puusepänliike Tuulipuussa.
Näyttelyn valmistamista on tukenut Taiteen keskustoimikunnan Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta vuonna 2017 ja ja Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahasto vuonna 2016.